Välkommen till

Björngapets kennel

Nyheter

2018-09-03

Idag sköts det en älgtjur på gångstånd som hade 8 pinnar för Björngapets Taiga knappt 9 månader ung. 
Grattis säger vi till Mikael och Åsa som äger henne.

2017-01-01 kl 22:00
Nya bilder under Freja's 2:a kull 

2016-12-31 kl 18:20

Vi vill önska alla gamla och nya valpköpare ett riktigt Gott Nytt Jakt År

2016-12-01 kl 21:00
Nya bilder kommer inom kort.

Nu har Frejas valpar hunnit bli 2 1/2 v. Dom växer och mår bra. Det blev 4 tikar och 2 hanar. Kommer dessvärre inte överens med överföringen från telefon till datorn för att föra över bilder men det kommer. Älgjakten tog slut i söndags och tyvärr får man väl säga att det blev inte skjutet någon älg för Orka på ståndskall, men det är bara att ta nya tag nästa år. 

2016-11-03 kl 21:20

Nu är det bara ca, 1,5 v kvar innan det är dags för Freja att valpa.
Och att hon är dräktig råder det inga som helst tvivel om, hon är ganska så rund om magen :) Så då nästa vecka vet vi hur många det blir.
Annars så har vi jagat på med Orka och hon jagar riktigt bra men den rätta turen har inte velat innfinna sig ännu men det kommer. Hon har riktigt lugna upptag och älgarna står ganska bra för henne.

2016-09-13 kl 21:00
Nya bilder under Freja

Jakten har börjat och detsamma med Freja's löp.
Så det har inte blivit någon jakt med henne i höst, förhoppningsvis så hinner vi ut med henne några svängar innan det är dags för valpning.
I kväll har vi parat henne med Naltas Afraid alias Ozzy.
Otroligt trevlig hane, lugn & stabil.
Orka har vi däremot jagat med och det sköts en kalv för henne i lördags, tyvärr han hon inte skälla många skall innan det bar iväg så att en passkytt sköt kalven.
Vi ska ut både torsdag och fredag i veckan med henne.
Tror dock att hon börjar löpa snart hon med. 

 

2016-08-13 kl 15:40

I söndags var vi på utställning i Ö-Kalix tyvärr fick vi inte träffa några andra björngapare där och det var ju lite tråkigt. Men för oss gick det bra, Freja fick Excellent och CK, tyvärr så var det en annan tik som domaren tyckte såg bättre ut så det blev 2;a tik & reserv cert för Freja.
Var ut med Orka på grävlingsjakt härom kvällen, men det var ingen grävling hemma så jag fick nöja mej med att bli myggföda :).
Glöm nu inte att röntga höfter & armbågar på era hundar innan hösten om ni nu inte har gjort det redan förstås. Ställ ut dom och anmäl dom på jaktprov... 

2016-08-06 kl 12:30

I onsdags var vi och röntgade höfter & armbågar på Orka, och igår kom resultatet, A-höfter och UA på armbågarna vilket kändes riktigt bra, så nu är det bara att anmäla till jaktprov :).
I morgon ska vi till Ö-Kalix på utställning med Freja och vi hoppas såklart på ett lika bra resultat som senast i Luleå, hoppas att dagsformen är bra :).
Har inte sett hur många hundar som är anmälda men det brukar var ganska många, hoppas att vi även får träffa några björngapare där också !!!

 

2016-06-08 kl 19:00

I söndags hade vi en rolig dag då vi var på utställning i Luleå med Orka & Freja.
Orka fick Excellent och blev bästa jun, tik.
Freja fick Excellent, Cert och blev BIR och BIS 4.
Annars snurrar det på som vanligt, cyklar med dom ca 18-20 km 3 ggr i veckan. 

2016-04-14 kl 16:00

Det var ett tag sedan vi uppdaterade sidan.
Som jag skrev senast så blev Freja föreslaget ett 2:a pris och så blev det. Lite mer flyt så hade 1:a priset varit i hamn men så är det med jaktprov/jakt.
Allt är bara bra med tikarna och oss, hade tänkt gå på utställningen i Ö-Kalix i början på Mars men då dom båda var i värsta hårfällningen så blev vi hemma. Vi får se om det blir Luleå i Juni eller Ö-K i Augusti eller båda två.
Det har blivit rätt mycket träning för dom under vårvintern på snön och nu då vägarna har blivit bara så blir det ungefär 12 km med dom varannan dag.

Såg tyvärr att Evidensia djurkliniker sponsrar den jaktfientliga organisationen; Djurskyddet Sverige, med allt vad det innebär ang, vargfrågan, jakten etc,etc,, 
Så länge dom gör det kommer vi att söka oss till annan klinik.
Hoppas verkligen att dom avbryter det samarbetet...

Vi ska röntga höfter/armbågar på Orka nu i vår gissar att det blir i mitten/slutet på Maj.
När Freja löper nästa gång ska vi para henne.
Nu väntar vi på att björnarna ska vakna så vi kan spåra lite björn.)

2015-12-14 kl 19:00

I torsdags så gick jag jaktprov med Freja, det gick ganska bra, med lite mindre otur så hade hon nog blivit föreslagen med ett 1:a pris men nu blev det ett föreslaget 2:a pris vilket är gott nog med tanke på omständigheterna. Så efter kollegiet kommande torsdag så är nog alla avkommor i Lavinas sista kull meriterade :), vilket är otroligt kul.
Orka har vi tränat på med och ser med tillförsikt fram till nästa säsong.

2015-11-18 kl 18:45
Ny bild under jaktbilder.

Christer och Aslaak fortsätter att leverera, i förra veckan så blev det skjutet en stortjur för Aslaak på ståndskall.
Bra jobbat.
Orka har slutat löpa men då skar sig under en trampdyna så hon blev tvugen att vila sig lite extra men nu fortsätter vi och jobbar på som vanligt, tyvärr så har i fått en j-kla massa ren på marken och de är inte det lättaste att få en valp/unghund att inte springa och jaga dessa i stället för älg...
 

2015-11-08 kl 18:00
Nya bilder under jaktbilder/blandat

Orka är i slutet av sitt 1:a löp och det märks att hon inte har fått vara i skogen och springa av sig överskotts energi. För tillfället är hon mycket opstinat :).
Så kommande helg ska hon få komma ut i skogen. 
I helgen blev det ingen älgkontakt för Freja, men hon sökte ut rätt hyffsat iaf.
Fick ett trevligt samtal från Åke ägaren till Timo.
Han berättade att Timo jobbat med en björn i fyra timmar varav 1 tim, ståndskall. Han fungerar riktigt bra på älg också, 13 släpp i höst har resulterat i 10 upptag varav 5 st har stått i upptaget.

2015-10-16 kl 18:45
Nya bilder under jaktbilder.

Många nyheter på en gång!!
Freja's kull trots att hon är omeriterad själv än så länge pga, olika omständigheter så som skador, tågolyckor mm,verkar hon vara en riktigt bra nedärvare!. Alla hennes syskon är meriterade förutom en. Freja's fyra avkommor har haft långa ståndskall å bra förföljande och det har blivit skjutet både älg å grävling. Nu i dagarna blev det skjutet både älg å grävling för Ray. Bra jobbat Simon
.
Achim och Cornelia var ut på jakt för 1:a gången med Amaruq förra veckan och det resulterade i ståndskall men dessvärre på fel sida om rågången:(:( men de e bara å ta nya tag, bra jobbat ni med.
Så måste jag bara skriva om Lavina's avkommor som verkar gå hur bra som helst.. Ralf, Aslak, Sabir, mfl, och så får jag inte glöma våran vän i Norge, Roy-Hugo. Kaajak har gjort mycket bra ifrån sig med långa ståndskall 5-7 timmar innan det har blivit skottillfälle, bra jobbat.
För våran egen del så jobbar vi på med Orka och vi har ganska stora förhoppningar på henne, hon är mycket framåt i skogen och spårar älg riktigt bra, dessvärre så har vi fått mycke ren på skogen och dom e ganska roliga att springa efter tycker hon:(.
Freja's löp här under hösten verkar ha tagit ner henne något men vi ser att hon verkar komma igång igen och vi ser verkligt fram mot restet av hösten.

2015-10-05 kl 21:26

Idag ringde Kevin och berättade att Sabir hade blivit föreslaget ett 2:a pris på jaktprov idag.
Simon ringde och berättade häromdagen att Ray hade gjort ett kanon jobb på en älgko, ett par timmars ståndskall och ca 25 km blandat gångstånd/tyst förföljande och simmat över två sjöar inte illa för en 15 månaders unghund.
Bra jobbat både Kevin, Simon och deras hundar.
Själv har jag jobbat hela helgen så det blev ingen jakt för mej, men det kommer. 

2015-09-29 kl 20:00
Nya bilder under Freja, Orka & blandat

Älgjakten går som vanligt, dvs, bra för älgarna :). Men skam den som ger sig. Orka blev åtta månader igår och gör allt längre och längre svängar vilket bådar gott inför framtiden...
Storleks mässigt så har hon vuxit ikapp Freja.
Hon sträckte sig lite nu i söndags så hon ska få vila ett tag nu.

Ray har varit efter björn men den tog bara undan så dom fick aldrig något läge på den.
Balder har spårat upp en älg som var påskjuten, han fick spåra drygt hundra meter och där låg älgen död. Bra träning.

2015-09-19 kl 13:20

Det har hänt mycket sedan jag skrev sist, de var ju ett tag sen.
Älgjakten är i full gång och björnjakten blev avlyst nu på morgonen. Själv var jag riktigt nära och få skjuta en riktigt stor björn och då menar jag STOR, huvudet var betydligt större än på den björn jag sköt för några år sedan och den björnen vägde ändå 228 kg. Glenn H kom hit förra fredag med Dacke och jagade då jag sett spår av björnen dagen innan. Dacke skällde ståndskall i tre timmar och som närmast var 10-12 m ifrån men det var så djäkla tätt att man inte såg något utan bara vidjer och små träd som rörde på sig när björnen gjorde utfall mot hunden. Efter 3 timmar såg jag huvudet och en del av kroppen men det var för mycket stammar av granar ivägen så jag ville inte chansa med ett skott i de läget. Så till slut fick björnen nog och drog på långskubben, men vilket jobb Dacke gjorde...

Freja har jag inte kunnat jaga älg med ännu i år då hon började löpa 1:a älgjaktsdan. Så det har blivit Orka som jag har gått med, hon utvecklas hela tiden och har sökrundor på 5-6 min ibland betydlig längre och har haft förföljande på 1,5 km.

Det är flera björngapare som gått bra i år, Magnus har fått skjuta en björn för Ivar på ståndskall  Sabir har blivit föreslagen ett 1:a pris på sitt allra första jaktprov samt att Kevin har fått skjuta sin första älg för honom. Frejas kull har startat mycket lovande, Åke i Björna har fått skjuta älg för Timo på ståndskall vilket var på hans 14 månadersdag han har även skällt några ståndskall till men på fel mark. Roger har haft några ståndskall med Balder så där är det nog också en älg i backen snart. Ray fick in en pinne vid tungroten och höll på att förblöda men som tur var gick allt bra så han har fått vila meddelade Simon men dom ska ut efter helgen.
Hör gärna av er om hur björngaparna går...
Skitjakt på er. 

2015-07-03 kl18:40

I förrgår fick Orka följa med på en cykeltur för första gången och det gick helt okey. Nog funderade hon lite grann varför man ska springa brevid en cykel när det är roligare att springa lös verkade hon tänka.
Hon och Freja fick säsongens första simtur också det i förrgår.
Annars växer hon och mår bra.
Vi hade även turen att komma med på Laikaklubbens årliga arrangemang i Junsele vilket ska bli skoj.
Det ska bli verkligt spännade att se hur hon reagerar på björnarna, hon har ju provat spåra ett par gånger men nu blir det ju lite mer allvar.
Såg att Frejas avkomma Ray ska dit också, ska bli skoj att få träffa han och husse. 

2015-06-08 kl:21.00
Nya bilder under utställningar

I fredags blev det spårträning med Freja & Orka. Under träningsrundan med cykeln som jag tag på fredag fm, så hade jag turen att få se en ganska stor björn. Den kom upp på vägen ca, 60-70 m framför mej. Så det var bara att åka dit med hundarna och spåra lite senare. Och det gick kanon bra, väldigt nöjd över båda hundarna.
I går söndag så var jag till Luleå och såg på utställningen. Och det må jag säga att det blev en mycket trevlig tillställning trots det ihärdiga regnande.
Amaraoq endast 10 mån, blev BIR & BIS 3, väldigt skoj att se. Achim och Cornelia var väldigt stolta över sin vackra Amaroq. Stort grattis från oss
Idag fick vi nya mycket roliga uppdateringar från en av våra tidigare valpköpare, Björngapets Ralf blev godkänd i Junsele. Stort grattis till Daniel och Ralf. 

2015-05-10 kl:21.30
Nya bilder under blandat.

I fredags så blev det älgspårning med Orka, vi spårade ungefär 200 m och det gick kanon bra, hon blev dock lite lång i kroppen då hon först kom på spåret men sedan gick det bra.
I går under kvällspromenaden träffade vi på ganska färska björnspår strax utanför byn ca, 5oo m från närmsta gård.
Så då fick vi prova att spåra björn och det gick också mycket bra. Tyvärr så hade jag bara gympa dojor på mej så efter hundratalet meter så blev jag tvungen att ge upp, foto på spåren finns under blandat.

Och idag hade vi riktig björnkontakt av en hona m två årsungar.
Såg på Orka redan efter c,a 100 m att det var något hon började att dra vind och ville iväg åt det hållet.
Hon fortsatte dock framför mej och efter ytterligare 100 m såg jag att hon började spåra något. Jag upptäckte inga klövspår så jag trodde det var räv eller hare hon spårade, jag lät henne fortsätta med sitt spårande och efter c,a 200 m kom vi upp på vägen bara en liten bit ifrån där jag lämnat bilen. Orka fortsatte över vägen och c,a 50-60 m in i skogen på andra sidan, plötsligt kommer hon springande tillbaka till mej. Jag följer hon tillbaka en bit och döm om min skräckblandande förtjusning när det dycker upp en björnhona med två årsungar mindre än 100 m ifrån mej. (Där hinner jag ta ett kort på dom.) Orka kommer åter tillbaka till mej och jag vänder tillbaka mot bilen som är ungefär 150 m bort. Orka går framför mej mot bilen men vill samtidigt vända tillbaka för att undersöka vad det var som kom bakom oss. Halva sträckan mot bilen så lunkar jag och får med mej Orka. Väl framme vid bilen vänder jag mej om och får då se björnarna som kommit upp på vägen där Orka kom ut på den. Jag sätter in Orka i bilen och tar några bilder till på björnarna innan dom vänder in i skogen igen. Tyvärr så har jag lite för dålig kamera i telefonen så bilderna blir lite suddiga. I mitten av bilderna så ser man honan. Men vi fick en häftig upplevelse jag och Orka
 

2015-04-19 kl:08.30
Nya bilder under våra hundar samt under bilder/utställning.

Foto på Balder.

Orka har nu hunnit bli lite drygt 11 veckor och hon växer och mår bra. Full fart och vassa tänder :).
Freja har verkligen accepterat henne och dom härjar ganska vilt i hundgården på dagarna.
Trädgården har börjat bli lite för liten för henne tycker hon och vill gärna utforska hur det ser ut hos grannarna.
Bara det blir barmark så ska vi börja skogsträna henne.
Snön har äntligen försvunnit från vägarna så nu kan vi börja cyckelträna Freja.

2015-03-02 kl:21.20

Igår söndag var vi på utställning och Freja skötte sig välldigt bra. Hon fick; Exellent, CK & blev BIM så vi är väldigt nöjda. Hennes ena avkomma Balder var också där, han blev BIR valp och fick HP vilket är riktigt skoj det också.
Vidare så har valpen vi bestämt oss för, blivit drygt fyra veckor. Det blir från Bjärvarnas i Borlänge igen och det är Aslak som är pappa, samma pappa som Nanok hade. Mamma är Lennart's å Mia's Kajsa Maja.
Orka som vi har valt att kalla tikvalpen för, kommer det foto på inom kort. Det kommer även foto på Balder snart.

2015-01-20 kl:17.20
Nya bilder under Freja's kull.

Fick foton på Raj från Simon i A-jaur.
Tala om mamma uppidan :)!

2015-01-18 kl:20.00
Ny bild under jaktbilder.

Igår kom det några bilder från Mats H där Bolt fick visa vad han går för. Några vildsvin och en älg skjutet för honom igår. 
Mats berättade också att Bolt fått sig en törn så att västen sprack men som tur var klarade sig Bolt utan skador.
Idag gjorde Aska och Ralf ett ofrivilligt teamwork då Aska tog upp en gris på grannmarken till den mark som Daniel H jagar med Ralf på. Grisen gick över rågången varvid Ralf hakade på och Daniel kunde skjuta efter några timmars ståndskall.
Häruppe är det för mycket snö för att alls tänka på att släppa någon hund. 

2014-12-08 kl:19.50

Det är med mycket stor sorg som jag skriver detta.
I går fm, hände det som inte får hända, och nu har det drabbat oss igen.
Våran älskade Nanok fick sluta sina dar allt för tidigt då hon blev överkörd av ett tåg och avled omedelbart:(:(
Det känns så j-vla orättvist
Man kan inte annat än fundera om vi har blivit drabbade av en förbannelse eller nåt!!!
Tre hundar ihjälkörda av tåget på mindre än ett år...

2014-12-01 kl:21.15
Ny bild under utställningar:

Får börja med att gratta Mats med familj och självklart  Bolt till utställningsresultatet i Ammer under helgen som gick. Bolt Blev BIR, BIS 3;a och fick CK. Riktigt skoj att se, han fick väldigt bra kritik.
Själva gjorde vi bokslut i går för älgjakten här uppe i norr. Sista veckan har det varit riktigt skarp före så det har inte varit något drömföre för oss hundförare. Vi lämnar den här säsongen bakom oss med lite blandade känslor. Hade önskat på fler jakttillfällen för Freja men både skadan i ögat och hennes löp satte käppar i hjulet, men det är bara att ta nya tag till nästa säsong.
Nanok hoppas och tror vi ska blomma ut för fullt tills nästa säsong. Det ser hoppfullt ut iallafall, bra sök och förföljande är egenskaper som vi hoppas håller i sig.
Håller alla tummar att det blir lite bättre före framöver så att vi kan få några fler skogstränningar med dom innan Kung Bore sätter klorna i oss på riktigt... 

2014-11-17 kl:20.00
Nya bilder under Nanok & jaktbilder.

Äntligen blev det några foton på Nanok, hon är inte still många sekunder.
Hon har utvecklats på ett mycket positivt sätt sista tiden. Hennes sökturer blir längre och längre och hon söker ut upp till 7-800 meter vilket är mycket bra med tanke på hennes ålder och att jag får stå och vänta 10-20 minuter är inget ovanligt numera. Hon var efter en ko med kalv över 1,5 km fågelvägen från mej så där hade hon ett förföljande på närmare 2 km, tyvärr så han hon inte skälla på dom men det var bra att hon inte drev dom heller. Ska bli riktigt kul att jaga med henne i fortsättningen.
Freja har det inte blivit så mycket jakt med, men efter det att skadan i ögat läkt så har jag varit ut med henne ett par gånger, hon har haft några upptag men det har skenat som vanligt. Förra helgen så började hon att löpa, men jag kanske kan gå med henne sista älgjakts helgen förhoppningsvis har hon slutat löpa då.
Det kommer in rapporter med jämna mellanrum som berättar att björngaparna går bra. Kul att Pyry's avkommor också går bra.    

2014-10-20 kl:21.00
Nya bild under jaktbild.

I går blev det en sväng till vetrinären igen :(
Den här gången var det Frejas tur att följa med dit, efter att ha skadat sina båda ögon. Det vänstra hade det blivit en rispa på hornhinnan samt två mindre sår både ovanför och under ögat, på det högra var det ett litet sår på ovansidan av ögat. Actionkamera som hon hade på sig visade att hon varit lite för närgången på älgarna som hon skällde och kalven fick in en halvträff med det ena bakbenet, tur i oturen att det inte blev en fullträff för då hade det kunnat gå betydligt sämre.

Fick ett mms från Roy-Hugo i Norge som skrev att Kaajak går bra, det är skjutet två älgar på tre försök, bl,a ett förföljande på 4,5 mil samt en simtur över en stor sjö och ut på en ö. Så där finns det jaktlust :)
Bra jobbat Roy-Hugo fortsätt så.

2014-10-14 kl:21.00
Nya bilder under jaktbilder.

Jakten går vidare med ungefär samma resultat som tidigare i höst upptag och fullt sken...
I lördags var det nog så att älgarna för övrigt en hel familj uppehöll sig bara 2-250 meter från en passkytt så det var inte så konstigt att det bar iväg.
Nanok hon fortsätter att utvecklas synd bara att hon är som ett kvicksilver när man ska försöka fota henne :)
Men skam den som ger sig, det kommer snart ett nytt foto på henne.

Vi glädjs över att det finns Björngapare som det går riktigt bra för.
Tomas har skjutit en riktigt grann tjur för Cujo efter ett mycket bra jobb.
Linus ville inte vara mycket sämre och fick skjuta en riktigt stor tjur han också och då var det Aska som stod för jobbet. Tror för övrigt att det är 28 älgar som det skjutits för henne nu.
Båda älgarna med poserande hundar finns under jaktbilder, riktigt granna tjurar som synes... 
Rikigt skoj att höra och stort grattis till er båda och era hundar förstås.

2014-09-30 kl:22.00
Ny bild under jaktbilder

Då var det dags igen för lite info om Björngapare som går bra. Tomas H har skjutit en till björn för Cujo. Efter c,a sex km och två timmar så lyckades Tomas skjuta en hane.
Ett riktigt bra jobb av Cujo å Dacke. Det har blivit någon älg också mellan björnjakterna.
Spyke har också gott bra medelar Eddy, några älgar har det blivit efter bra arbete, bl,a en riktigt grann tjur.
Helgen som var gick i arbetets tecken då jag hade jour så det blev ingen jakt för min del, arbetet inskränker för mycket på fritiden tycker jag:). Men till helgen som kommer... 

2014-09-24 kl:20.40

Igår gick Björngapets Ralf ett älgprov och domaren skulle föreslå ett 1:a pris, berättade Daniel H. Vi håller tummarna att så blir fallet.

I lördags fick Nanok spåra fram till en skjuten älg, lite lång i kroppen blev hon när hon kom fram till älgen.
Hon drog ingen ragg men luktade ordentligt på den och slickade lite blod...
Hoppas att det kommer fler tillfällen till detta under hösten.

2014-09-15 kl:19.00

Ja då var det en björn skjuten för en björngapare i år också, det var Cujo som tog an en hona på egen hand som Tomas kunde skjuta på ståndskall, tydligen var hon ganska vrång också.
Stort grattis från oss.
Vi åkte upp och hälsade på hos björnjägarna så att Nanok skulle få lukta på lite nalle, det var allt lite spännande men efter en stund så gick de bra.
Aslak fortsätter också att leverera en tjur skjuten efter 5 tim, ståndskall/gångstånd.

Freja skällde älg i går morse men det blev tyvärr bara 4-5 skall och sedan var det fullt sken...

2014-09-11 kl:18.00

Björngapets Raj från sist kullen har fått spåra fram till en skjuten älg och fått slita lite ragg.
Han var inte alls reserverad heller berättade Simon igår.
Björngapar bröderna Bolt, Cujo och Krut fortsätter att leverera i år också. Det är skjutet ett antal älgar för dom och så har det skällts på björn också, tyvärr har ingen nalle fällts ännu för någon av dom i år, men det kommer säkert.
Freja har varit i kontakt med några älgar men dom har överhuvudtaget inte stått alls, inte ett skall har hon hunnit ge, de har burit iväg direkt.
Vet inte vad som är fel då älgarna bara tokrusar direkt...
Nanok ska få komma ut till skogs under helgen, det har varit full rulle hela veckan då man kommit hem från jobb.  

2014-09-04 kl:21.10

Igår var vi till vetrinären och besiktade valparna och dom sa inte ett pip då dom fick chippet & vaccinationssprutorna, alla fick ok stämpel. 

Idag har våra valpar lämnat oss och åkt till sina nya ägare.
Det känns både vemodigt och en lättnad, en lättnad för att det känns som dom har kommit till bra personer som kommer ge dom mycket, både i skogen och hemmavid.
Vi önskar dom nya ägarna lycka till och att Amaruq, Balder, Raj och Timo ska ge er mycket glädje i skog & mark.

Älgjakten är i full gång men det går bra för älgarna där vi jagar :). Dessvärre verkar kalvarna vara lika små i år som dom varit dom senaste två/tre åren. Det var en passkytt som såg ko & kalv men han lät dom gå vidare då kalven inte var mycket större än stövaren han har hemma !!
Nanok har fått följa med till skogen varje dag som jag varit ut och hon trivs riktigt bra, men det finns ett och annat vindfälle som är läskig :).
Hoppas det snart blir skjutet en älg som hon ska få spåra fram till. 

2014-08-31 kl:16.00
Nya bilder under Nanok samt Frejas kull.

Det har varit en ganska intensiv period med bilträning å lite skogssvana för valparna.
Nu är det ingen som är missnöjd då vi ska åka bil :).
Annars växer dom som vanligt och mår bra.
Idag har det varit kloklippning, det var en liten pärs:).
Dom tuggar på både på konstgjorda ben och på våra:)
På onsdag är det dags att åka till vetrinären med dom, få se vad dom tycker om det besöket...

Nanok har fått skogsträning hon med, hon far allt längre och längre svängar, nu kan hon vara borta någon minut.

Freja har också varit i skogen men det blir korta svängar för henne än så länge, men snart så.. 

2014-08-25 kl:21.00
Nya bilder under Frejas kull.

I kväll fick valparna lukta och smaka både på älgklöv och björnlabb. Dom var mycket positivt iställda till både klöven och labben så det var kul att se.
Nanok fick prova på att spåra en bit men det gick så där, lite väl mycket störningsmoment från hundburen:) så i morgon får jag lägga ett spår i skogen där det är lite lugnare förhoppningsvis.

2014-08-24 kl:22.10
Nya bilder under Frejas kull.

Nu har valparna lämnat valphagen och flyttat in i en av dom stora burarna och där stortrivs dom.
Större bur så dom kan springa mer och så är dom närmare mamma förstås:).
Freja och Nanok är i samma bur och det går också kanon bra.
Annars flyter det på bra bilträning med valparna, skogsträning med Nanok och cykelträning med Freja så det är fullt upp hela dagarna men kul är det.
I fredags så var jag på NÄK,s klubbmästerskap och gick aspirant prov och ta mej tusan, tredje gången gillt så blev det ett prisprov den här gången, så går allt enligt planerna så är jag färdig älghundsdomare i höst efter diverse styrelsemöten.

2014-08-21 kl:20.50
Nya bilder under Frejas kull.

I kväll blev det klart vem som blev Amaruq respektive Balder efter det att Achim och Cornelia har varit hit och valt valp.
Freja fick en motions runda ikväll igen, hon börjar få tillbaka lite massa på kroppen efter valpningen och det känns bra.
Nanok har fått en skogsrunda ikväll igen, hon blir lite mer aktiv i skogen allteftersom.

2014-08-21 kl:10.00

Nu på morgonen har vi avmaskat valparna och det gick kanon fint. Dom vägde ungefär fyra kg allihopa.
Så dom växer bara bra.
I går så var jag ut med Nanok en sväng till skogen och man märker att hon trivs då hon får springa av sig lite men i den åldern blir dom fort trötta så man kan inte gå så långt.

2014-08-20 kl:10.00
Ny bild på Nanok och på valparna.

På morgonen blev det bilträning igen för valparna och lite skogsträning då Lisbeth tog med dom ut på en tur.
Idag gick det ännu bättre i bilen.
Dom tycker det är väldigt roligt då dom får komma ut till skogen.
Nanok ska få åka ut till skogen idag och med Freja blir det en cyckel tur igen.

2014-08-19 kl:18.35
Nya bilder kommer lite senare ikväll.

Då har Åke i Aspsele bestämt vilken valp som blir Timo och som får sitt nya hem där.
Har lagt till namnet Timo under ett par foton som vi tog igår. 

2014-08-18 kl:20.45
Nya bilder under Frejas kull.

Då var bilpremiären avklarad och det gick bara fint, nästan inget gnäll alls så det var prositivt.
Det var tyvärr ganska regningt så korten blev inte så bra. Vi hade i allafall turen att får se två älgar vilken den ena av dom syns i bakgrunden på det ena kortet.
Nu ligger dom inne i värmen och sover, mätta och trötta.

2014-08-18 kl:15.40
Nya bilder under Frejas kull.

Idag har dom fått prova på att vara en stund i en av dom stora hundburarna, både Freja och valparna trivdes mycket bra där.
I kväll ska vi bilträna dom lite lätt, får se hur de går.

2014-08-17 kl:21.40
Nya bilder under Frejas kull.

I kväll blev det klart vilken valp som ska bo i Arvidsjaur.
Simon med familj var hit och valde valp så nu vet vi vem som blev Raj.
Det börjar vara ganska bra fart på dom nu :).

Jag var ut till skogen med Nanok i kväll, och hon upptäckte att jordgetingar inte är så roliga.
Som tur var så var det inte så många men det kändes nog ordentligt för henne ändå, var nog tur att nallen hade varit och käkat där. 

2014-08-12 kl:21.15
Nya bilder under Frejas kull.

Idag tog vi ut valplådan så dom får lite mer space och det verkar dom gilla.
I kväll var första måltiden utan muosse, dom fick bara uppblöt torrfoder å det gick ner med god aptit.
Nu kan man ana att öronen börjar komma upp lite grann på dom. 

2014-08-12 kl:12.00
Nya bilder kommer ikväll.

Idag blir Nanok 3 månader. Vetrinär besöket igår gick bra, hon har lite ärrbildning kvar i ögat men det har helat ihop mycket bra, ögondroppar några dar till sedan ska det vara ok.
Ikväll blir det en sväng till skogen med henne.

Valparna mår fin, fint och dom växer bra och jämt, dom vägde mellan 2,85 och 3,o hekto då vi vägde dom igår.
Man ser ingen större skillnad på deras karaktärer ännu och så ändras det ju från dag till dag.
Ena dagen är det en som är mer framåt, nästa dag är det någon annan.
Namnen och var dom hamnar är som följer.
Raj åker till Arvidsjaur, Timo till Aspsele, Amaruq utanför Kiruna och slutligen Balder till Brändön.
Men det är först om drygt tre veckor så än hinner vi rå om dom lite till :)

2014-08-10 kl:21.50
Nya bilder under Frejas kull.

Nu har vi börjat blanda in uppblöt torrfoder i moussen till valparna, dom tyckte inte att det var lika gott i början, men nu går det bra:).
Dom växer och blir mer och mer alerta, i natt var dom nog så pigga, halv fyra började dom gnälla och leva rövare så det var bara att ta ut dom, Lisbeth fick ta det passet:) Gäääsp.
I kväll så var jag ut till skogen med Nanok, lika glad att komma ut är hon varje gång, full fart mellan stubbar å stenar.
I morgon är det återbesök hos vetinären för henne, vi hoppas att det går bra och att hornhinnan har börjat läka ihop.

2014-08-06 kl:08.30
Nya bilder under Frejas kull.

I förrgår gjorde jag en liten hundkoja till valparna med betoning på liten... Men det bekymrade inte Freja in i kojan for hon och skulle dia valparna trångt var det men det gick:) Vet inte om det var för att hon skulle visa dom att det var där dom skulle vila sig och söka skugga eller det bara var en tillfällighet?

Nanok har haft lite otur, först bröt hon av en hörntand så det blev ett besök hos vetrinären, senare på kvällen var det dags igen.
Hon sprang in i kvist som tog olyckligt, rätt i ögat tog det, iväg till vetrinären igen på jourtid.
Där visade det att kvisten gjort ett sår på hornhinna, så nu blir det ögondroppar några dar...
Hon är tålig iallafall, inget gnäll där inte.

2014-08-03 kl:22.45

Nya bilder under Frejas kull & under Nanok.

Det blev ingen skogsrunda ikväll utan ett svalkande bad för Nanok. Hon simmade på riktigt bra efter ett tag. 
Frejas valpar äter riktigt bra som synes på fotona i morgon ska vi avmaska dom för första gången.

2014-08-03 kl:09.00
Nya bilder kommer i kväll.

I går klippte vi klorna på valparna för första gången, lite livliga var dom men det gick riktigt bra.
Det går bättre och bättre att få i dom fast föda även att dricka vatten går bra.
Dom har ökat ungefär 1/2 kg till under sin tredje levnadsvecka och det är bra, så mat får dom i sig.
Nanok vill in till valparna å busa men dom är för små för det ännu.
I kväll ska jag ta med Nanok till skogen igen, förmodligen är det lika spännande den här gången också:)
Freja har fått några kortare motionsturer då jag har varit och cycklat med henne, hon har fått trava på lite lätt, hon tycker nog det är skönt att göra något annat än att bara vara med valparna sina:)

2014-07-30 kl:22.20
Nya bilder under Kullar & Frejas kull.

Idag fick valparna smaka på fast föda för första gången, otroligt gott med Royal Canins starter mousse verkade dom tycka...
Det slank ner fort som en avlöning försvinner :)
Tur att dom tyckte om maten för dom börjar få lite tänder och Freja tycker inte alltid att det är skönt då dom diar. 

2014-07-29 kl:14.33
Nya bilder under Nanok

Idag har Nanok varit ute i skogen för 1:a gången och det gick bra, mycket nyfiken vad som fanns där.
Har även klippt klorna på henne idag.

2014-07-28 kl:20.25

Nu har Frejas valpar börjat gå ganska stadigt på benen men lite vingligt är det ännu.
Om någon är intresserad så har vi en valp kvar.

2014-07-25 kl:12.30
Nya bilder på valparna under kullar & Freja.
Samt på Nanok under våra hundar.

Nu har Bjärvarnas Nanok varit hos oss drygt en vecka, och hon har gjort sig hemmastad lite gnäll har det varit men överlag har det gått mycket bra. Jag och Nanok och hennes syster har bott i stugan under den första veckan.
Frejas valpar utvecklas fort dom har ökat 1 kg i vikt på c;a två veckor. Ögonen öppnade dom för några dagar sedan och dom har börjat gå lite försiktigt och sitter upp och busar med varandra lite grann. Fyra vackra killar. 

2014-07-10kl:08.00
Bild på valparna under våra hundar & Freja.

I går kväll kom fyra små liv till världen.
Freja fick fyra stycken hannar.
Allt gick bra och dom ser ut att vara friska och krya.

2014-06-23 kl:12.00
Nya bilder under Freja samt utställning & jaktprov.

2014-06-19 kl:15.00

Nu har jag varit på björntestet i Junsele med Freja.
Det gick ungefär som jag hade förväntat mej, ej godkänd.
Men det var ett stort steg åt rätt håll hon gjorde trots allt efter den milt sagt vrånga björn hon möte då hon var bara 1 1/2 år.
Dagarna i Junsele började med ett valp/unghundstest där man fick gå i koppel med hunden tills denne fick se björnarna, hon började skälla direkt hon fick se dom (5 st) men hon var lite reserverad. Efter ett par minuter fick jag släppa lös henne varvid hon avancerade mot stängslet, hon stannde 5-6 m ifrån dom, jag och domaren backade försiktigt för att se hennes reaktion då hon blev 'ensam' med dom.
Hon stod kvar och skällde men var fortfarande lite reserverad men svansen hade kommit upp vilket var positivt. Efter ytterligare några minuter tyckte domaren att det var dags att kalla in henne innan någon av björnarna skulle göra ett utfall och förstöra detta positiva mötet för henne. Hon överöstes med beröm av en nöjd husse.
På eftermiddagen var det dags för att testa på en linbjörn som löper längs en vajer som är fastspänd mellan två träd i skogen.
Detta klarade hon alldeles utmärkt och det syntes att hon hade tagit dagens tidigare björnkontakt på ett bra sätt.
Dag två var det uppstigning i ottan för att göra det riktiga testet 'eftersöks provet'.
När jag släppte henne vid grinden tog det en liten stund innan hon gick över backkrönet och fick se björnarna, hon stannade på 10-15 m ifrån och började skälla, men efter några minuter så bröt hon och kom upp till mej varvid jag insåg att hon inte skulle bli godkänd och gick fram och stöttade henne i stället.
Det gav resultat och hon avancerade ända fram till stängslet och öste på för fullt med svansen uppe.
Domaren och jag upprepade proceduren  från dagen innan och backade en bit så att hon fick jobba självständigt vilket gick bra. Efter ytterligare ett antal minuter så kallade jag in henne med mycket beröm i belöning. Innan hemfärd så beslutade jag att gå ytterligare en valp/unghundsträning med henne, vilket var ett klokt beslut, jag släppte direkt vid grinden och hon gick direkt fram till stängslet och började skälla med en härlig intensitet. 
Vilken postiv förändring det hade blivit med henne, så det var trots allt en mycket nöjd husse och hund som åkte från Junsele ett par timmar senare. Den här positiva kontakten på björn tror jag bådar mycket gott in för framtida björnmöten i skogen.
Jag kan rekomendera detta upplägg till alla som vill få en positiv björnkontakt med sina hundar och under kontrollerade former.
Sedan vill jag tacka laikaklubbens representant och domare/personal i Junsele och sist men inte minst Lennart & Mia Edman för mycket trevligt sällskap.

Idag har vi varit på ultraljud med Freja och det visade att hon var dräktig, kan väl tro att det låg 5-7 foster i magen på henne :):) skitkul..
Så de var en trevlig midsommar present.
Nu hälsar vi en trevlig midsommar till alla.

 

2014-06-06 kl:13.10

Ska börja med och tacka för alla gratulationer vi har fått efter utställningen förra helgen.
Sen har vi verkligt roliga nyheter att förmedla från Junsele.
Linus var nämligen dit med Aska och fick kanon fina 45 poäng och hon hade visst varit mycket duktig.
Daniel H var dit med Ralf och han fick också mycket bra kritik med 35,5 poäng det räckte tyvär inte till godkänd men som sagt bra kritik av domarna.
Linus och Daniel ni får gärna skriva i gästboken om poängen i delmomenten och vad domarna tyckte.

2014-06-02 kl:12.30
Ny bild under Freja.

Igår blev en riktigt bra dag då våran Freja blev BIR, BIS 4 & fick CK på utställningen som var i Luleå.
Nu ser vi framemot nästa vecka då vi ska till Junsele och gå ett hägnprov på björn med henne. 
Det är den årliga sammankomsten som laikaklubben anordnar som vi hade tur och kom med till, ska bli riktigt kul.
Däremot så har jag inte kunnat motionera henne som jag har velat då jag hoppar på kryckor nu och ska göra det i ett par veckor till.

2014-05-13 kl:20.00

Det var ett tag sedan vi uppdaterade hemsidan, motivation har inte varit på topp sedan tågolyckan i vintras.
Nu i helgen som var, 9-10/5 så parade vi Freja med en hane som heter Bamse SE11232/2010 en utomordentligt duktig hund som är både svensk & finsk jaktchampion...
Dom satt ihop 2 ggr, så förhoppningsvis så har parningen lyckats.
Så vi ser framemot en ny kull som ska födas omkring den 12-13/7.
Vi ska behålla en valp själva.
Jag har cyklat ganska mycket med Freja sedan början på april, några ggr i veckan, lite drygt en mil/tillfälle.  
Hon ska få motionera lite lungt framöver så att hon håller sig iform tills det är dags för valpning.
Vidare så har vi anmält henne till utställningen i Luleå i början på juni. 
 

2013-12-30 kl:13.00

I dag var det 1:a gången Freja åt lite grann sedan tågolyckan med Pyry & Loka.
Hon sörjer ganska hårt :(
Ingen mat och nästan inget vatten har fått i sig på en vecka.
Men nu hoppas vi att det har vänt för henne, och att hon börjar äta & dricka normalt igen.
Vi får passa på att önska alla Ett Gott Slut & Ett Gott Nytt Laika År...

2013-12-23 kl:16.50

I går var det en utav dom tyngsta dagarna i vårt hundägar liv.
I går blev både Pyry & Loka ihjälkörda av ett tåg :(
Loka han bli ett år och några dagar, Pyry skulle ha blivit åtta år i början på januari...
Freja klarade sig utan några skador.
Många tårar har rullat...

2013-12-14 kl:17.00
Nya bilder under jaltbilder & blandat

Då är älgjakten slut och har varit så några veckar nu på våra breddgrader.
Sista jaktdagen fick jag skjuta en kalv efter två timmars ståndskall för våra hundar. Skarföre var det så de va skarpt och eländigt, men efter en mycket försiktigt ansmygning med både skicklighet och tur så lyckades jag fälla kalven, dessutom den sista älgen vi hade kvar på tilldelningen. Så nu har Loka fått vara med om sin första fällda älg som hon skällde riktigt bra, skitkul...
Och så är det klart, Björngapets Aslak blev jaktschampion då sista provet blev ett 1:a pris på 77,5 poäng. Stort Grattis Christer.
Linus skrev och berättade att det är fällt den 18;e älgen för Aska under den här säsongen och säsongen är inte slut ännu på ett bra tag där nere...
Daniel H berättade att Ralf går mycket bra och han ska starta på jaktprov dan före dopparedan, vi önskar lycka till...
En kompis hund fick en ganska stor bit av en grankvist i lungan så vet, blev tvugna att operera bort ena lungan, bild på kvisten finns under foto (blandat) 

2013-11-06 kl:22.00

Vilket glädjande samtal jag fick från Christer W från Alfta i kväll.
Björngapets Aslak blev föreslagen ett 1:a pris på jaktprov idag och är därmed den 1:a Björngapare som blir SV JCH !!!!
Stort GRATTIS Christer och mycket bra jobbat, du kan tro att vi gläds med dej & Margareta och Aslak förstås...
Hoppas att dettta inspirerar andra att starta på jaktprov...

2013-11-04 kl:18.00
Nya bilder under våra hundar (Freja) samt jaktbilder

Älgarna har sprungit hela hösten för oss, oftast har det bara blivit ett par skall och sedan full fart framåt.
Ibland har dom inte ens hunnit skälla så har det burit iväg i fullt sken...
Men nu har det fällts två älgar där Freja & Pyry har skällt.
En 3-taggare som sköts där dom fick skälla 15-20 minuter.
Igår blev det skjutet en kalv för dom där det stod i upptaget i en kvart ungefär som sedemera blev ett gångstånd där det växlade mellan gångstånd och ståndskall i drygt 2,5 km och där en passkytt avslutade det hela efter ungefär en halvtimma.
Anledningen till att jag har släppt dom tillsammans är tidsbrist, dagarna börjar bli korta nu och för att båda två ska hinna komma ut i skogen.
Loka fortsätter att utvecklas positivt, söket blir bättre å bättre allt eftersom. Hon har även fått spåra upp skjutna älgar och det har hon gjort bra.
Aslak går bra berättade Crister i Alfta, det har skjutits flera älgar för honom både på ståndskall och gångstånd.
Aska fortsätter att gå bra meddelar Linus, det har skjutits ett femtontal älgar för henne i höst.
Daniel H ringde och sa att Ralf fortsätter att leverera, bl,a har det skjutits älg för honom då han har gjort riktigt bra jobb.
Kira har gått bra i höst berättade Daniel S här om dagen, det har blivit fällt några älgar för henne också.
Bolt har skällt ståndskall på björn i ett par timmar i höst berättar Mats, men det var tyvär slut på tilldelningen, synd men det är bara att ta nya tag till nästa höst. Vidare så berättar han att det har skjutits älg för Bolt på ståndskall.
Tomas ringde och berättade att Cujo går väldigt bra, han skällde en riktigt stor tjur, en av dom största som Tomas har sett, han räknade att den hade över
20- taggar och otroligt stor i kroppen, som en Rapadals älg, tyvär så hade dom skjutit fullt tilldelningen.
Det är riktigt roligt att höra att det går så bra för björngaparna, fortsätt gärna att ringa eller skriv och berätta hur det går för er och björngaparna...

2013-10-09 kl:17.20

Då får vi lyfta på hatten för Linus H och Björngapets Aska i Kärna.
Ett 1:a pris på älgprov med 78p och 9 älgar skjutna för henne varav 4 på ståndskall.
Bra jobbat Linus och Aska förstås.
Stort grattis från oss!
 

2013-10-06 kl:20.30
Nya bilder under jaktbilder & blandat

Då får vi gratulera bröderna Hansén igen.
I förra veckan sköt dom fjärde björnen på ståndskall för Cujo och Dacke.
Efter upptaget drog björnen iväg 7,5 km innan hundarna lyckades få stopp på den.
Tomas berättade att det hade varit en mycket spännande jakt.
Han berättade vidare att dom har även skjutit en älg till på ståndskall för Cujo.
Magnus R, ringde och berättade att Ivar har skällt björn flera gånger efter det att han fått vila sig på grund av dom skador har fick då han hade slagsmålet med järven. Men nu är han i full gång igen hälsar Magnus, synd bara att björnjakten är slut i Västerbotten.
Själva så tränar vi hundar allt vad vi hinner, nästa helg börjar ju älgjakten om igen efter uppehållet. 

2013-09-24 kl:20.50

I kväll ringde Tomas H från Vuollerim och berättade att Cujo & Dacke hade skällt björn igen, det lyckades inte den här gången men ett förföljande på över 15 km är godkänt ändå...

Han berättade också att han har jag älg 5 ggr, med Cujo i höst och det är skjutit 3 älgar för honom vid olika tillfällen två på stånd och en på gångstånd.
Bra jobbat...
Daniel S från Råneå berättade att han har skjutit älg på ståndskall för Kira samt att hans far också skjutit en för henne.
Ni får väldigt gärna ringa och berätta om det är några Björngapare som har lyckats på ett eller annat sätt eller skriv i gästboken.

2013-09-20 kl:20.50
Nya bilder under jaktbilder & blandat.

Glömde att berätta att B-gapets Ivar slogs med en järv två dagar efter det att björnen sköts för honom. De höll på att sluta illa för Ivar men efter lite rehab så är han på benen igen. Järven klarade sig också, vet ej vilken rehab den fick.

2013-09-18 kl:18.00
Bilder kommer inom kort.

Månaderna går och nu är jakten i full gång.
Men som för många andra har september bjudit på sommarvärme och det har varit en plåga för hundarna.
Loka har hunnit bli 9 mån, och haft sitt 1;a löp nu i månadsskiftet aug/sep.
Vi skogstränar henne allt vad vi hinner och har lagt lite spår åt henne och de har gått bra.
Vi har medvetet inte börjat jaga på 'riktigt' med henne ännu då jag tycker att hon är lite för ung, men längre fram under hösten så blir det nog lite mer allvar.
Freja har också börjat löpa då Loka drog igång henne med sitt löp, så för hennes del har det inte blivit någon jakt ännu.

Nu är det dags att lyfta hatten igen för några som har lyckats skjuta björn.
Dels Magnus R i Lycksele som lyckats skjuta en nalle för Björngapets Ivar som ensam ställde den.
Spännings momentet hade tydligen blivit onödigt högt enl, Magnus själv.
Sedan är det bröderna Hansén i Vuollerim som har lyckats vara med om tre olika jakter med sina hundar Dacke & Björngapets Cujo där hundarna spårat björnarna i några km, för att sedan ställa dom så att skyttarna lyckats komma till skott med lyckat resultat tre nallar som gått i backen på tre ståndskall...

2013-05-07 kl:18.30
Det kommer nya bilder inom kort.

I söndags gick vi spårtränning med Loka och Freja.
Vi gjorde spåret med en björnlabb och lite blod vid spårets början, jag gjorde inte spåren så långa då det var 1:a gången för dom c,a 150-200m. Dom spårade riktigt bra särskild glad blev vi av Lokas prestation då det var hennes absolut 1:a gång hon provade en spårsele och sedan följa spåret så bra som hon gjorde. Annars är cyckelträningen i full gång för Freja och Pyry, det bli 4-6 km varann dag.
Loka skogstränar vi några ggr, i veckan men det är lite mycket snö kvar på vissa ställen.
Så får vi glädjas över Frejas bror Kajaaks framgångar i utställnings ringen i Norge, kul samt Frejas syster Aska som går bra nere hos Linus också med många eftersök som lyckats tack vare hennes förtjänst, bra jobbat Linus.
Kör hårt med sommarträningen på björngaparna så blir det roligare till hösten:)


2013-04-08 kl:19.00

Stamtavla på Loka är inlagd under våra hundar

2013-04-05 kl:11.00
Nya bild under våra hundar samt blandat

Loka som våran nya tikvalp heter har hunnit bli
4 mån, och hon växer och utvecklas fint.
Hon är otroligt `vaken´ och orädd, hittar nya saker att utforska hela tiden, våran tomt vill på bli lite liten för henne mellan varven:).
Hon har följt med på skoterutflykt och suttit i skoterpulkan med Lisbeth och det gillar hon.
Hon rädds inte björndoft och gillar att äta björnfeta. 
Det ska bli mycket spännande att se hur hon kommer att utvecklas i framtiden, so far so good!
Kan lova att vi hade svårt att välja valp då dom var otroligt lika både utseende mässigt och mentalt.
Inte förrän vi var hos vetrinären i Gällivare där dom blev chipade och besiktade bestämde vi oss för vilken utav valparna som skulle heta Loka och följa oss hem.
Vill passa på att tacka Fredrik & Bea för deras gästfrihet.

2013-01-10 kl:18.30
Nya bilder under jaktbilder samt nya länkar

Mats i Sundsvall har haft en lyckad jakt med Bolt förra helgen, två grisar skjutna på ståndskall och tre skjutna av passkyttar, bild på detta är insatt. 

2013-01-08 kl:19.00
Nya bilder under jaktbilder

Har satt in ett par bilder på Bonus som har gått bra i höst medelar Mats Å i Lycksele.
Göran i Norsjö ringde och berättade att Krut gått bra, det blev ett par älgar för honom i elfte timmen.
Sedan satte snödjupet stopp för mer hundjakt, bilder från denna jakt också.
Vinterträningen på hundarna kom igång bra men pga, snödjupet så har det blivit lite latmanns träning efter en skogsbilväg som är plogad.
Nu är storhelgerna avklarade och det känns skönt. Nyårsdagen höll dock på få ett tragiskt slut då jag fick en hjärtinfarkt och fick åka blåljus till Sunderby sjukhus.
Tack vare att jag kom under behandling så snabbt fick den skräck upplevelsen dock ett gott slut vilket jag är mycket tacksam över, efter fem dagar på sjukhus är man nu hemma igen.
Så nu blir det definitivt latmanns träning av hundarna ett tag framöver:)
Vi ser nu framemot att våran valp Loka ska komma, det är dock nästan fem veckor kvar.
Av korten som Fredrik & hans fru har skickat så ser valparna ut att växa och må bra.

2012-12-24 kl:12.30

Först av allt vill vi tacka för dom värmande ord vi har fått av er ang, Lavina. 
Lagomt till jul kom det en ordentlig köldknäpp.
Kung Bore slog till han tyckte väl att vi har haft varmt nog länge nu och ville väl att vi skulle få känna på lite kyla så här i slutet av året.
Här i Brännberg har tempen legat på -32/-34 i några dagar nu, men idag blev det lite mildare -25 men då började de snöa istället!
I går räddade jag livet på en lite talgoxe som höll på att frysa ihjäl. Den satt på gången till hundburet när jag fick syn på den. Jag tog på mej jackan och handskar och gick ut, under den korta tiden så hade fågeln trillat omkull och drog sina sista andetag, jag tog in den i varmgaraget och ställde iordning en låda där jag satte in lite fett från gåsamiddagen vi hade tidigare i höst. Så nu på morgonen släppte jag ut den och den verkade bara pigg å glad när den flög iväg med ett kvitter som avskeds hälsning:)
Valparna hos Fredrik och hans fru, växer och mår bra, ska bli roligt att se dom på några veckor.
Från oss alla till er alla önskar vi en riktigt God Jul & Gott Nytt År.
 

2012-12-16 kl:15.00

Nu har vi tråkiga nyheter att berätta.
Vi har blivit tvugna att avliva Lavina eftersom hennes skada på levern inte blivit bättre. Med största sannolikhet så hade hon drabbats av cancer.
Levermedicinen och dietfodret som hon fick hjälpte inte.
Sista dagarna åt hon ingenting och hennes krafter började tryta...
Så nu vilar hon i dom sälla jaktmarkerna.
Men i våra hjärtan lever hon kvar och vi får glädjas över dom fina stunder som vi hade tillsammans med henne både i skogen och här hemma.
Och så har vi ju kvar hennes gener i Freja.
Men nu till något roligare.
Christer ringde och berättade att dom två jaktproven som Aslak har gått resulterade i två 1:a pris med poängen 79 resp, 80 poäng, stort grattis från oss. 
I går kväll så föddes det fyra st valpar i Övre Soppero varav vi ska välja en tikvalp som ska få sitt nya hem hos oss i Brännberg om c;a åtta veckor.
Det kommer bli riktigt roligt. 

2012-11-18 kl:17.15

Då får vi än en gång gratulera och lyfta på hatten för Christer & Aslak.
Andra föreslagna 1:an på jaktprov på lika många försök.
Bra jobbat!! 

2012-11-15 kl:19.00
Nya bilder under jaktbilder & blandat

Då får vi till slut säga som Gert Fyllking "Äntligeeen"
Idag fick jag skjuta en ganska grann ko på gångstånd för Freja & Pyry. Dom tog upp på c,a 7-800 m fast i upptaget men efter ett par min, blev det gångstånd som stannade c,a 100 m ifrån där jag stod, där skällde dom i c,a 2 min sedan blev det gångstånd igen och ut på vägen c,a 60 m från där jag stod gick kon ut över vägen så det var bara att lyfta bössan och skjuta.
Kon rusade iväg ungefär 100 m innan hon stannade och hundar skällde faststånd igen. Jag smög försiktigt på ståndskallet då jag blev lite orolig över hur skottet hade tagit då kon inte reagerade alls på skottet.
Men det visade sig sedemera att det hade tagit ganska bra med en lite hög lungträff.
Så när jag smygit mej fram så gjorde pinan kort och förpassade henne till dom sälla jaktmarkerna och sedan öste jag beröm över hundarna. 
Vilken känsla att få skjuta den 1:a älgen där Freja var med och gjorde ett bra jobb.
I morgon tar vi nya tag... 

2012-11-13 kl:20.00
Nya bilder under jaktbilder

2012-11-13 kl:17.20
Nya bilder under jaktbilder/blandat

Idag lyfter vi högt på hatten och säger stort GRATTIS till Christer och Aslak då dom igår startade sitt 1.a älgprov och domaren skulle föreslå ett 1:a pris med råge.
Fy f-n vad roligt och grattis än en gång och mycket bra jobbat Christer och Aslak förstås.
Vi ser med tillförsikt fram mot kommande prov och hoppas att det är fler som startar på prov efter detta.

Igår var vi till vet, med Lavina igen.
Hennes levervärden har blivit något bättre och det är ju positivt, men det är för tidigt att ropa "hej" ännu.

Sedan har jag ett önskemål, om ni som har en "Björngapare" kan maila till mej om ni har skjutit älg/björn/v-svin eller dom har skällt björn/v-svin.
Om det är skjutet på ståndskall/gångstånd och hur många.
Tänkt sammanställa lite statistik och hoppas på lite hjälp av er således.
 

2012-11-09 kl:18.30

Fick ett glatt sms av Christer Wiklund idag.
Aslak har gått ett godkänt älgspår prov idag!
Grattis Christer!! 

2012-11-04 kl:21.30
Nya bilder under jaktbilder.

Ingen lyckad jakthelg denna helg heller:(
Vi har fått in flera flockar med ren på jaktmarken under veckan som gått.
Från dom södra delarna av marken till dom norra.
Ren överallt, vart man än gick så hörde man renskällor. Hundarna hade minst sagt lite svårt att hålla sig från att springa efter dom.
Men vi tar nya tag! 

2012-10-29 kl:21.15

Häromdagen ringde Crister från Alfta och var mycket nöjd över vad Aslak hade presterat senaste veckan, vi kan inte annat än hålla med efter följande rapport:
Aslaak har haft fyra upptag på älg och älgarna stod i upptaget, fyra älgar skjutna på stånd varav Christer har skjutit tre och en passkytt sköt den fjärde.
Imponerande är väl ordet.
Vi håller tummarna att det går lika bra på jaktproven!

2012-10-26 kl:19.30

Blev precis uppringd av en upprymd Tomas Hansén.
Cujo hade skällt björn i över 1,5 tim.

Cujo tog upp på över 1 km och Tomas bror Glenn som var och jagade med Cujo trodde att det var älg som Cujo skällde och försökte smyga på ståndskallet men det gick dessvärre över i gångstånd så han fick inrikta sig på att genskjuta gångståndet istället, men hann inte fram i tid och då fick han se spårlöpan och då var det spår av ett par björnar som Cujo skällde och inte älg som han trodde först. 
Av spåren att döma så sa Tomas att det var inte spår av hona med ungar utan stora björnar.
Måste säga att det är bra jobbat av en så pass ung hund att ta sig an sådana motståndare ensam!
Fortsätt så Tomas & Glenn så kommer det bli en mycket spännande höst näst år!! 

2012-10-26 kl:18.30

Vi har missat att skriva att det är inte någon ärftlig sjukdom som Lavina drabbats av utan det är ett trauma av något slag. Vill bara säga det så det inte blir några missförstånd. Det kan fort bli en höna av en fjäder och en del har ju lätt för att dra i startsnöret...

2012-10-25 kl:19.00
 

Lavinas leverprover och ultraljudet på levern var dessvärre inte vad vi hoppats på, det har försämrats från senaste provet för 2 veckor sedan, fortsättning följer...

2012-10-24 kl:18.00
Nya bilder under jaktbilder.

Då har vi snart lagt oktober bakom oss också.
För egen del kan vi säga som så; det har gått bra för älgarna i höst än så länge..
Lavina & Freja har löpt och Pyry har pajat ett par trampdynor. Men vi tar nya tag..
Lavina har dock inte varit riktigt kry efter det att hon gick sig ordentligt "tom" i början av september. 
Fick åka in till djursjukhuset med henne där dom konstaterade att hon fått akut blodsocker fall och med låga levervärden som följd och från detta har hon inte riktigt återhämtat sig ännu.
I morgon ska vi tillbaka på nya provtagningar och ultraljud på levern och då hoppas vi på bättre svar än tidigare prov visat, vi håller alla tummar vi har. 

Tikmästersakpet i Finland blev inte vad vi hoppats på.
En springare som stod i upptaget några min, för att sedan rusa 2-3 km, stod i några min, rusa 2-3 km och så där höll det på och så var den dan förstörd. Dock en hedrande sjätte plats för Grand Old Ladyn.
Glädjande nog hör vi att det går fortsättningsvis bra för många av Björngaparna.
För Bolt, Cujo & Krut har det skjutits flera älgar därav några på ståndskall
Det har även skjutits älg för Niva och Ralf.

2012-09-18 kl:21.45

Idag blev det klart att Lavina kom med till Finska Laikamästerskapet för tikar.. Otroligt kul!!
Vi återkommer med resultat från mästerskapet under helgen.
Vidare så ringde kevin K idag och berättade att Sabir gjort väldigt bra ifrån sig på vildsvin i hägn. Dom som bedömde "Sabbe" var väldigt imponerade över hans agerande inför ett helt främmande vilt för honom.
Det var inga tam grisar precis, väldigt "på" hade dom varit berättade en stolt husse!
Kul att Kaajak har klarat provet så att du får jaga med honom Roy-Hugo. 

2012-09-17 kl:19.30

Vi nådes precis av en mycket rolig nyhet, nämligen att Marko i Finland skjutit en björn för Iida som är från Lavinas andra kull.
Återkommer med foto och mer info när vi får veta lite mer detaljer om detta.
Men ett stort GRATTIS Marko från oss. 

2012-09-17 kl:18.30
Kommer foton inom kort.

Det var ett bra tag sedan vi uppdaterade våran hemsida.
Måste börja med att gratulera Lisbeth som sköt sin första älg någonsin igår.
Många är ni som har hört av sig till oss och berättat framsteg som valparna (unghundarna) har gjort vilket är mycket glädjande att höra. Det är skjutet älg för många av avkommorna och många av dom har även skällt björn i höst. Magnus R i Lycksele var mycket nära att få skjuta en nalle för Ivar, men tyvär var hunden ivägen för att Magnus skulle kunna skjuta och sedan var chansen förbi.
Från senaste kullen så har det skjutits älg för både Aska & Niva. 
För egen del så lägger vi ner mycket tid på Freja nu. Hon har skällt ko & kalv i över en timma tillsammans med Pyry, lite komiskt var det dock. Vi skulle bara ut och rasta dom så vi gick med Lavina i koppel och Freja & Pyry fick springa lös. Efter en stund så drog dessa båda iväg, efter en stund började Pyry  skälla. Jag hade bara foppatofflor på mig så där stod man som ett fån och misstänkte att Freja behövde lite stöd av mej för att börja skälla. Så det var bara av med strumporna och stoppa dessa i fickan för att ha något torrt att ta på sig senare och över myran luffsade jag iväg iförd endast foppatofflor, kallt som f-n var vattnet i myran men vad göra! 
Efter ett stunds smygande fick jag då se hundarna och en ko & kalv. Pyry öste på för fullt men från Freja kom inga skall men jag såg att hon var lika nära älgarna som Pyry. Så jag gjorde hundarna uppmärksamma på att jag var i närheten  och då gjorde Freja ett snabbt besök hos mej, hon återvände till älgarna och efter ett par minuter så skällde även hon för fullt, det var en riktigt skön känsla att höra hennes skall. Men där stod man som sagt barfota i tofflor och ingen bössa :)
Dom han skälla ett bra tag innan älgarna fick vind av mej och drog iväg.
Hoppas att det kommer fler chanser i höst och då ska husse var bättre förbered kan jag lova:)
Vi har även röntgat höfter och armbågar på Freja.
HD A på höfterna och U:a på armbågarna vilket var mycket glädjande.
Måste även passa på att gratulera min bror Conny som fick skjuta en ko för Dunaj på ståndskall efter ett riktigt bra jobb.
Fortsätt gärna att skriva i gästboken om framstegen som "Björngaparna" gör!
Och för att vara lite tjatig Jaktprov, röntgen och rovvilt protokoll!!! 
 

2012-07-07 kl:11.00

 
Fick ett glatt sms i morse, det var Linus som har varit i Junsele på den träff som laikaklubben har anordnat och testat Aska på björnarna.
Hon fick 41,5 p och blev därmed godkänd.
Bra jobbat Linus! Och Aska förstås:)
Nästa år ska laikaklubben ordna en likadan träff igen om det var möjligt, det vore kul om vi blev några stycken från Björngapets som kunde träffas och testa våra hundar. Går det inte under laikaklubbens träff så kanske vi kan boka en helg då det bara är hundar från Björngapets.

Vi har nu hittat ett nytt hem åt Dixi också.
Hon bor numera strax utanför Norsjö hos en som heter Mattias och han har en laika sedan tidigare.
Allt verkar gå bra och hon trivs hos sina nya ägare.

OBS! Ni glömmer väl inte bort att HD/AD röntga era hundar, gå utställning samt jaktprov, då det är av mycket stor vikt för oss och för rasen.
Numera är ju höjden inte lika med ett noll pris på utställning utan det ska bara vara prisnedsättande, så ni som är orolig att hunden är på gränsen till för hög anmäl så kanske ni får Good eller Very Good om bara den inte är mitt i hårfällningen.
Ha en fortsatt trevlig sommar. 

2012-06-01 kl:12.00
Nya bilder under blandat.

Bonus är en avkomma efter Pyry undan Kajo som finns i Lycksele.
Nu har vi hittat ett nytt hem åt Dunaj.
Är övertygade om att han kommer att få det bra och med mycket jakt.
Vi kommer att få träffa honom så mycket vi vill då det är min bror som har tagit över honom.
 

2012-05-28 kl:23.45


Det var länge sedan vi uppdaterade hemsidan.
Men nu är det dags för lite info, iallafall.
Mats i Lycksele pratade jag med tidigare i vår och han berättade att Pyrys avkommor hade gått riktigt bra i höst, vi hoppas att det fortsätter så.
Linus ringde och berättade att Aska blivit bäst i rasen på en utställning. 
Det kommer jakt och utställnings foton under denna vecka i galleriet vårat.
Vi har kommit till insikt att vi måste sälja två av våra hundar pga, tidsbrist.
Det är inte roligt men det är bättre att dom kommer till någon som har tid så att dom kan göra sig rättvisa.
Dunaj och Dixi är det som vi ska försöka hitta nya och bra hem till, med mycket jakt och engagemang.
Båda två är jakttränade och vi tror att dom kan bli riktigt bra i skogen.
Om det är någon som läser detta och är intresserade eller känner någon som är det  så tveka inte att höra av er till oss.
Båda hundarna är mycket snälla och glada.
 
 

2012-02-03 kl:17.50
Nya bilder under jaktbilder.

Så här i vinterkylan får vi glädjas åt när andra har möjlighet att jaga.(minus 35 grader i Brännberg just nu)
Nu får vi lyfta på hatten för Mats & Bolt.
Förra veckan sköts det tre st vildsvin för Bolt på ståndskall och Mats sköt två av dessa själv.
Myckat bra jobbat av Bolt och Husse.
Mamma Moa är nog stolt över sina avkommor där hon sitter i hundhimlen och övervakar dom.
Stort grattis från oss i Brännberg.
 

2012-01-22 kl:20.00
Nya bilder under våra hundar, Dixi, Dunaj & Freja

I fredags var vi och vacinerade unghundarna våra.
Det gick mycket bra, inte ett enda gnäll när dom fick sprutorna.
Vi passade även på att väga dom.
Dunaj är 63 cm och väger drygt 26 kg.
Freja är 59 cm och väger drygt 22 kg.
Dixi är 56 cm och väger 19 kg.

Det är ju lite låg säsong nu så vi försöker motionera dom efter skogsbilvägar som är upplogade och det funkar ganska fint. 

2012-01-18 kl:21.40
Nu går det att se stamtavlorna på Dunaj, Freja och Dixi.
Det kommer nya foton på dom inom kort. 

2011-12-25 kl: 13.30
Nya bilder under jaktbilder och under Moa´s kull. 

Vi får passa på att önska alla valpköpare och för den delen alla andra som är in och tittar på våran hemsida, en riktigt god fortsättning på julen.

Det har hänt en hel del roliga saker sen senast.
Daniel H, har skjutit en kalv för Ralf efter ett bra jobb.
Linus har skjutit en grävling för Aska.
Sabir har skällt älg över tre timmar ringde Kevin och berättade, kanon bra.
Christer ringde och berättade att Aslak har skällt älg riktigt bra över en timma.
Bra jobbat allihopa! Fortsätt så då kommer det att bli en riktigt rolig höst nästa år:) 

2011-12-04 kl: 13.20

Förra veckan ringde Linus och berättade att han
skjutit Aska´s 1:a älg, hon är bara drygt 10 månader så det var riktigt roligt att höra. Mycket bra jobbat Linus.
Det kommer nya bilder snart jag lovar:) 

2011-11-23 kl: 18.50

Det har hänt en hel del ute i skogarna sedan sista uppdateringen.
Linus H berättade att han har gått viltspårprov med Aska med godkänt resultat, vilket vi gratulerar till.
Riktigt bra jobbat Linus och Aska!
Tomas H ringde och berättade att Cujo har haft två riktigt bra älg arbeten förra veckan. Tre timmar och fem timmar har han skällt, tyvärr så hade dom jagat färdigt.
Mats H berättade att Bolt hade skällt sju timmar på en älg, kombinerat ståndskall och gångstånd.
Helgen som gick var jag bjuden på jakt i Borgsjö av
Göran J, ägaren av krut. Vi hade upp älg men det ville sig inte.
Tyvärr så tramapde Lavina en pinne rätt igenom sin högra tass så att pinnen stack upp på översidan av tassen.
Så hon får vila resten av säsongen.
Jag vill passa på att tacka Göran för en mycket trevlig helg med god mat och mycket trevligt sälskap. 

I går kväll så var det då dags för kolleiget där dom tog upp Lavinas senaste prov.
Det resulterade i ett 1:a pris på smått fantastiska 88,5 P så nu kan hon titulera sig som Svensk och Finsk jaktschampion!!!!!!!!!!
Fy farao vad hääärligt det känns.
 

2011-11-03 kl:19.52

Augusti provet som vi gick med Lavina blev ett 1:a
pris på 78,5 p, om jag inte minns fel, det har inte kommit ut på Säk,s hemsida ännu men det är officiellt.
Idag var det dags att gå ett till jaktprov med Lavina och det gick riktigt, riktigt bra. Mer vill vi inte säga förrän kollegiet har varit, men det skulle förvåna oss mycket om hon inte blir svensk & finsk jaktchampion med provet som hon gjorde idag! Jippi!!! 

2011-10-31 kl:22.00

Cujo har kommit igång bra på älg ringde Tomas och berättade. I torsdags sköt han en älg efter fem timmars växlande mellan gångstånd och fast stånd. Och igår var det dags igen, efter tre timmars skällande sköt han Cujo's andra älg i höst.
Grattis Tomas!
Daniel H ringde igår och berättade att han sköt en tjur för Ralf efter en stunds ståndskall / gångstånd.
Grattis Daniel.
Mats H ringde och berättade att han skjutit vildsvin för Bolt, det kommer bilder inom kort på jaktgalleriet på det.
Grattis Mats.
Själva har vi mest ren på jaktmarken för tillfället och unghundar/ren är ingen rolig kombination:)
På torsdag ska vi gå jaktprov med Lavina, vi ser med tillförsikt fram på det.
Vi hoppas att ni anmäler era hundar på jaktprov och skickar in rovilts protokollet som finns på laikaklubbens hemsida om era hundar har skällt björn.
Skäller hunden ståndskall i minst 30 minuter så har man som regel ett tredje pris om bara söket är bra och det går att kalla in hunden under sök. Så tveka inte att anmäla till prov om hunden klarar detta. 

2011-10-18 kl:20.55
Nya bilder under jaktbilder.

Mats ringde och berättade att han hade skjutit en fin nio-taggare för Bolt i helgen. Bolt hade skällt riktigt bra och Mats sköt den på gångstånd.
Grattis Mats!
I torsdags var jag med Lavina på älgspår-prov och det gick riktigt bra, hon blev godkänd.

I söndags så skällde Dunaj riktigt bra på en älg, han skällde lite drygt 20 minuter och han skällde riktigt bra, grovt så det hördes riktigt långt. Det var otroligt roligt.
Lavina och Freja löper så det blir inte så mycket jakt med dom nu, Freja börjar närma sig slutet på perioden så kanske till helgen det går att jaga med henne. 
  

2011-10-09 kl:12.45

Inga nya bilder den här gången men däremot fick jag ett glädjande samtal från Ronald i Ersmark att Likka har kommit igång rätt bra. I tisdags skällde hon en ko+kalv i en timma och i fredags skällde hon i fyra timmar.
Daniel i Råneå berättade att det har blivit skjutna två älgar för Kira, en ko på ståndskall och en tjur på gångstånd.
Grattis Daniel.


2011-10-02 kl:22.00

Nya bilder under jaktbilder & Lavinas 1:a kull.

Då får vi lyfta på hatten för Tomas & Glenn Hansén som har skjutit en till björn för Cujo. Den här gången skällde han ståndskall ensam på björnen i nästan 2 timmar innan Tomas kom åt att skjuta den.
Ivar har också gjort mycket bra ifrån sig dom senaste dagarna, ringde Magnus och berättade. På torsdag skällde han en björn i tre timmar och i dag skällde han i två timmar på en. Synd bara att björnkvoten var fylld i Västerbotten.

Aslak är även han på gång, han har skällt älg riktigt bra berättade Christer för oss. Riktigt bra gjort då den kullen inte är 9 månader ännu.

Ni som har bra foton på någon av hundarna från Björngapets får gärna skicka till oss så ska vi lägga in dom på hemsidan, gärna jaktbilder men det går bra med andra foton också.

2011-09-22 kl:20.40
Nya bilder under jaktbilder.

Det har hänt mycket sedan senaste uppdateringen.
Moas avkomma, Krut som numera finns hos Birgers son Göran är det skjutit två älgar för på ståndskall.
Grattis Göran!
Av Lavinas avkommor har Eddy skjutit två älgar på ståndskall för Spyke.
Grattis Eddy.
Daniel H har skjutit två älgar för Ralf på gångstånd.
Grattis Daniel.
X-tra kul att höra är att Ralf har skällt björn vid två olika tillfällen 40 min som längst och det var på tre ungbjörnar.
Från Lavinas senaste kull har Aslak varit med om sin 1:a älg.
Aska har skällt älg i 40-minuter.
Bra jobbat allihopa!
Själva var vi över till Finland förra vecka på Laikaklubbens tikmästerskap. Vilket genererade i en hedrande 2;a plats med ett 1;a pris på 85,5 poäng för Lavina. 

2011-09-20 kl:21.59

Nya bilder under jaktprov.

2011-09-03 kl:19.21
Nya bilder under jaktbilder och blandat.

Tyvärr har det inte blivit några uppdateringar på hemsidan under sommaren på grund av renovering av sommarstugan men nu är vi igång igen.

Det har hänt mycket under sommaren!
Linus och Aska har provat på permobjörnen med väldigt lyckat resultat (finns på youtube). Hon har förövrigt skällt på alla rovdjur dock i uppstoppad form, men iallafall!!
Han har även skjutit grävling för henne.
Bra jobbat Linus!! det gillar vi.
Aska blev förövrigt BIS valp i Rättvik på lördagen.
Roy-Hugo och Kaajak har även dom testat på permobjörnen med mycket gott resultat, skitskoj!!
Dom är trots allt bara 8-månader.
Jens har ställt ut Niva i Piteå med mycket bra resultat.

Eddy och Spyke var hit första björnveckan fick dock inte upp någon björn men Spyke skällde riktigt bra på en ko med kalv, synd att det inte var älgjakt :(
Men vi tar nya tag nästa år.
Kevin ringde en förmiddag och berättade att han skjutit en björn dock ingen hund inblandad men kul iallafall, STORT grattis Kevin från oss!
Själva har vi tagit det medvetet lugnt med Dunaj och Freja, skogsvana har vi gett dom och älg har dom skällt.
Fredagen 26/8 gick vi älgprov med Lavina, och det gick väldigt bra! Hon blev förslaget ett 1:a pris och 80,5 poäng av domaren. Då det var väldigt varmt den dagen, omkring 20-grader, växlande vind och regn så gjorde Lavina ett fruktansvärt bra jobb! Jag och domaren gick ungefär 2,5 mil den förmiddagen och vi var lite möra i benen efteråt, men kul var det.
Nu i fredags morse fick jag ett telefonsamtal från en mycket upprymd Thomas Hansén, hans bror Glenn hade precis skjutit en björn för Cujo och Winsas Kaltak (Dacke) omkring 200 kg vägde den, kolla bildgalleriet.
Direkt efter samtalet åkte jag och Lisbeth upp till Vuollerim så att unghundarna skulle få lite björnlukt i nosen, lite spännade var det nog allt för dom.
Vi har ett nyförvärv i hundstallet, vi köpte en tikvalp av Daniel Stenman som heter Dixi. Hon är undan Björngapets Kira och efter Karl-Oskarsgårdens Tjappo.
 
Pyry gick en holmgång med en grävling 2:a björnjaktsdagen och det gick inte något vidare, grävlingen sköt jag efter ett tag men bitskadorna Pyry fick höll på att kosta honom livet, han är efter två veckor inte helt återställd.
Vi har anmält Lavina till Finska laikaklubbens tikmästerskap som går av stapeln 16/9 i skogarna i närheten av Kaajani.
Vi håller alla tummarna att hon kommer med.
På måndag morgon så drar äntligen årets älgjakt igång vilket vi ser framemot med stor tillförsikt.
Så tills nästa gång så får vi önska alla en riktig skitjakt:)!
Tyvärr så kan vi bara konstarea att Säk,s jyckedata är ännu sämre än oss på att uppdatera sin hemsida, sorgligt men sant!
 
2011-04-18 kl:20.06
Nya bilder under Dunaj & Freja.
 
Tyvär så har jyckedata inte uppdaterat sin hemsidan så Dunaj & Frejas stamtavlor finns inte där ännu, men så fort Säk har uppdaterat sidan så ska vi lägga in dom.
Nu har Dunajs öron ställt sig och det känns bra.
I torsdags på Frejas tre månadersdag så var vi och vaccinerade henne i Älvsbyn och det gick mycket bra.
Äntligen så har snön börjat smälta bort så snart får vi börja skogsträna dom små liven. Men än så länge får vi hålla till godo med dom skogsbilvägarna som har varit plogade i vinter och börjat torka upp.
 
2011-04-07 kl:20.14
Nu har vi lagt in stamtavlor på alla våra hundar både dom svenska och finska regnr.
 
2011-04-06 kl:18.08
Dunaj blev 4 månader i lördags och Freja blir 3 månader nästa torsdag.
Idag har vi vägt och mätt dom små liven.
Dunaj är 52 cm och väger 19 kg.
Freja är 41 cm och väger 12 kg.